Fjärrvärmepris Privat

Fjärrvärmepris för dig som är privatkund

Även om oro i omvärlden och bränslepriser varit en utmaning de senaste åren så är fjärrvärme en prisvärd och trygg uppvärmningsform jämfört med andra alternativ. Prissättningen är också en transparent process.
Våra fjärrvärmepriser är satta för att vara ditt bästa alternativ ekonomiskt när det kommer till att välja uppvärmning till ditt hem.

Pris
Priset består av en fast och en rörlig del som faktureras månadsvis. Den rörliga delen innebär att du betalar kr/MWh för den fjärrvärme som levereras till dig och din bostad.
Så vad din kostnad blir månadsvis beror helt på hur mycket fjärrvärme du förbrukar.
Det finns också mycket du kan göra för att preppa ditt hem och optimera din energi och minska ditt effektbehov. Nyttja (vi kommer så fort vi lagt upp våra ny Mina sidor lägga upp en länk här) för att få en förståelse över hur din förbrukning ser ut och hur du med ganska enkla åtgärder kan energieffektivisera och därmed sänka dina kostnader. Länk till energitips

Exempel på hur ENA står sig i relation till Nils Holgersson-rapporten
ENA Energi står sig väl i Nils Holgersson-rapport- 2024 och även den sammanställning som Energiföretagen har gjort. Vi hoppas och tror att vi fortsatt kommer att stå oss väl när rapporten för 2025 kommer, då många fjärrvärmebolag runt om i Sverige har aviserat högre höjningar i % räknat än vad ENA Energi gör.

98% förnybara och återvunna bränslen
Att vi på ENA också producerar din fjärrvärme med 98% förnybara och återvunna bränslen är något som du som kund av fjärrvärme kan vara stolt över. Fjärrvärme är en viktig del i uppvärmningen av våra hem. Om vi ska klara klimatutmaningarna kommer elen behövas i den omställningen och inte till att värma upp våra hem.

Fjärrvärmepriset för 2025
Årets prisjustering blir 3,5%. Vi har jobbat på att hålla våra kostnader i schack och lyckades avtala en del av biobränslepriserna på en relativt fördelaktig nivå samt köpa in vid rätt tillfälle och lagra. Prisnivån på biobränsle har fortsatt att stiga om än inte i samma höga takt som under 2023. Det är svårt att förutspå biobränslepriserna framåt men vi hoppas att de, på samma sätt som inflation och räntor, kommer att gå ner.

Tabell
Tabell visar vad prisjusteringen innebär för exempelhus med olika energibehov

Frågor och svar (FAQ)

Varför höjer fjärrvärmeleverantörerna olika?
Alla fjärrvärmeleverantörer i branschen har olika förutsättningar. Det beror på vad man eldar med för bränsle, vilka affärsområden man har, vilket behov av underhåll fjärrvärmesystemet har, tidigare års prisförändringar mm. 

Bränsle 
ENA Energi eldar till 98% enbart biobränsle som är ickefossilt. Andra bolag eldar avfall (sopor) som idag klassas som fossilt. Det är ingen brist på avfall och priset är lågt, vilket gör att man inte blir så påverkad av prisutvecklingen på biobränsle. Några bolag samverkar med industrier på orten och tar hand om spillvärme från industrin. Detta gör också att det bolaget inte påverkas av biobränslets priser i lika stor utsträckning som ENA Energi.

Bolagets struktur 
ENA Energi levererar enbart fjärrvärme till kund, och säljer el till elbörsen, när priset är attraktivt. Det finns bolag som har större bredd på sitt utbud; fjärrvärme, vatten, elhandel (till kund), elnät, avfall och fiber. De har större möjligheter att stötta fjärrvärmeaffären med resultat från övriga affärsområden. ENA Energi gjorde så 2022 då intäkterna från elförsäljningen fick stötta fjärrvärmen. Under 2023 och 2024 har elpriserna varit avsevärt lägre vilket medfört att vi inte har något överskott från elförsäljning att ta del av.

Tidigare prisförändringar 
Redan 2022 märktes att bränslepriserna ökade, och ENA Energi höjde då priserna med 6,5% och lät elförsäljningen stötta. (se ovan). Andra bolag höjde redan då med 15-30%. Inför 2024 behövde vi göra en rekordhöjning på 28%. Höjningarna runt om i landet varierade kraftigt från några få % till över 30%.
Vi är glada över att ha hållit våra kostnader i schack så att höjningen bara blir 3,5% från 1/1 2025.

Orsakar flytten av ENA Energi att ni behöver ha pengar till investeringarna som måste göras? 
Nej, ni kunder betalar inte för det. Vi skulle tappa kunder om vi resonerade så. I stället tittar vi på nya och effektiva lösningar med olika bränsleslag, för att minska sårbarheten vid prissvängningar, med förhoppning att det ska ge lägre kostnader framåt.  

Vad kan jag göra för att sänka mina kostnader (spara energi)?
Energikostnaden är ofta en stor del av driftkostnaden för ett hus, men den kan i många fall sänkas genom att vidta energibesparande åtgärder.
Inomhustemperaturen som huset håller påverkar hur stor värmetillförsel som krävs för att upprätthålla värmebalansen. Genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan energiförbrukningen under ett år sjunka med cirka 5 %.
Det går också att sänka värmebehovet genom att minska värmeförlusterna, till exempel genom att tilläggsisolera väggar och tak eller byta till fönster med bättre energiprestanda.



Kan jag göra något i själva fjärrvärmecentralen som påverkar min förbrukning?
När din fjärrvärmecentral fungerar optimalt innebär det att en stor del av den tillförda värmen nyttjas för att bibehålla energibalansen. Genom att justera in värmesystemet (din värmeväxlare) kan man därför ofta sänka energikostnaden.
Hur väl värmen nyttjas i byggnaden påverkar också hur mycket energi som behöver tillföras utifrån. Ett balanserat värmesystem och en optimerad värmestyrning bidrar till effektivt nyttjande av värmen och ger energibesparingar och sänkta energikostnader.
En fjärrvärmecentral har lång teknisk livslängd, uppemot 25 år. För ett bekymmersfritt ägandeskap rekommenderar vi att fjärrvärmecentralen ses över minst en gång om året för att säkerställa att den fungerar som den ska.
Det är bra att göra kontrollen när byggnaden har ett värmebehov. När utetemperaturen har gått under 10 °C, d v s under hösten, är en bra tidpunkt för den årliga kontrollen.
Självklart är det bäst om du låter en tekniker ta hand om din fjärrvärmecentral. Du kan kontakta vår kundservice eller läsa mer om serviceavtal här.

Avtalsvillkor 

Läs mer om allmänna avtalsvillkor för konsument, klicka här
Läs mer om allmänna avtalsvillkor för näringsidkare, klicka här