Person med laptop och mobil

Energitips

Det finns mycket du kan göra för att energieffektivisera din vardag.

Genom att använda sunt förnuft och göra smarta val så kan du minska din miljöpåverkan samtidigt som du får mer pengar kvar i plånboken. Varje liten förändring gör stor skillnad. Nedan har vi listat några enkla energispartips på hur du kan minska din energianvändning.

Uppvärmning

En stor del av energianvändningen går till uppvärmning av ditt boende. Genom att se över temperaturen i hemmet och tätning kring dörrar och fönster kan du minska utgifterna.  

  • Om du sänker inomhustemperaturen med en grad så kan du minska din förbrukning med 5 %. En temperatur på 20 grader är tillräckligt, för varje grad du höjer ökar dina kostnader.
  • Var försiktig med att vädra med öppna fönster under vinterhalvåret. Bättre korsdrag under en kort stund, än enstaka fönster öppna under längre tid. På så sätt undviker du att förlora en massa värme i onödan.
  • Se till att fönster och balkongdörrar är täta och inte läcker värme.
  • Sänk temperaturen i huset om du reser bort.

Varmvatten

Förutom att mycket av din energianvändning går till uppvärmning av ditt boende betalas många kronor för varmvatten i hushållet. Du kan med enkla medel dra ned månadskostnaderna i ditt hushåll genom att göra enkla och klimatsmarta val.

  • Med snålspolande munstycken på dusch och kranar kan du halvera vattenanvändningen.
  • Droppande kranar kan verka som en bagatell, men kan kosta dig flera hundra kronor om året.
  • Det går vanligtvis åt mer vatten när du badar än duschar. Om du badar kan du tänka på att inte fylla hela karet med vatten.

Smarta tips på hur du kan sänka dina värmekostnader

Ta en titt på vår video och få smarta tips på hur du med enkla medel kan sänka din fjärrvärmekostnad.